Kalimah Langsung Jeung Teu Langsung

Kalimah Langsung Jeung Teu Langsung

A. Kalimah Langsung nyaéta kalimah anu langsung diucapkeun ku panyaturna (nu nyarita). Dina basa tulisan, omongan si panyatur téh ditempatkeun dina jero tanda kekenteng atawa tanda petik ( “….” ).
(Kalimat Langsung yaitu kalimat yang langsung diucapkan oleh pembicaranya (yang menceritakan). Di bahasa tulisan, pembicaraan si pembicara itu ditempatkan di dalam tanda kutip atau tanda petik (“….”).)

Ilikan contona di handap ieu :
(Lihat contoh di bawah ini:)
1. “Din, iraha rék aya kajuaraan Pencak Silat téh?” Kang. Ujang nanya.
(“Din, kapan mau ada kejuaraan Pencak Silat?” Kang. Ujang menanya.)
2. “Iraha datang ti Bandung teh, Wan?” Mang. Idin naros.
(“Kapan datang dari Bogor, Wan?” Mang. Idin menanya)

B. Kalimah Teu Langsung nyaéta kalimah anu diucapkeun henteu langsung ku panyaturna, sipatna naratif (nyaritakeun).
(Kalimat Tidak Langsung yaitu kalimat yang diucapkan tidak oleh pembicaranya, sifatnya naratif (menceritakan).)

Ilikan conto di handap ieu:
1. Kang. Ujang nanyakeun ka Udin ngeunaan iraha-irahana rék aya kajuaraan Pencak Silat.
(Kang. Ujang menanyakan ke Udin mengenai kapan mau ada kejuaraan Pencak Silat.)
2. Mang. Idin naros ka Ridwan iraha datang ti Bogor.
(Mang. Idin menanyakan ke Ridwan kapan datang dari Bogor.)

Inget! Kalimahna heunteu bentuk pertanyaan wae, tapi oge aya bentuk sejen.
(Ingat! Kalimatnya tidak berbentuk pertanyaan saja, tapi juga ada bentuk lain.)

Lapak Kujang Bogor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *