Kalimah Cacandraan

Kalimah Cacandraan nyaeta caritaan karuhun nu ngagambarkeun kaayaan nagara jaga atawa dina jaman anu kasorang (panataan kana pasipatan tempat anu dibalibirkeun).
(Kalimat Cacandraan yaitu cerita masa lampau yang menggambarkan keadaan negara atau di zaman yang terkenal (penataan kepada sifat tempat yang dipaparkan).)

Contona:
1) Bandung heurin ku tangtung
2) Sukapura ngadaun ngora
3) Sumedang ngarangrangan
4) Cianjur katalanjuran
5) Galunggung ngadeg tumenggung
6) Pangandaran andar – andaran
7) Wanayasa macangkrama
8) Banagara sor katengah

Baca juga: Pakeman Basa

Cacandraan b├ęda jeung jujulukan kota, misalna:
1. Bandung kota kembang
2. Bogor kota hujan
3. Cirebon kota udang
4. Karawang kota lumbung padi, jsb.

Referensi:

Wiwin Widianingsih, Pakeman Basa, 2015, gaduhurangsunda.blogspot.com

Post a Comment

0 Comments